Tuesday, 29 May 2012

Jauh perjalanan menggamit kenangan lalu :')



hey folks!

harini aku nak cerita pasal sebelum aku balik kolej untuk start semester baru dalam 23hb May haritu, aku balik kampung ke Besut, Terengganu. happy sangat dapat balik kampung sebab dah lame dah nak balik kampung tau.. aku rindu sangat dekat family-2 belah mummy aku. kebetulan time tu sepupu aku anak Che Ngah baru je melahirkan anak perempuan baru yang diberi name Izara Aisyah. cantikkan name tu? aku suke sangat tapi sepupu aku dah amek dah name tu so nanti anak aku nanti gune name lain lahh gamaknye. HARHAR~ kitorang bertolak 23hb tu dalam pukul 8 malam. ingat nak pergi jumpe Mr.Sayang tu dekat Pizza Hut die tapi mummy tersalah jalan pulak tu yang tak jadi and terus ke Kuantan tu. aku terkilan jugaklah sebab aku ade barang nak bagi die. yelahh, birthday die dah nak menjelangkan time tu, aku ade benda nak bagi die. walaupun tak mahal tapi bermaknelah jugak untuk aku bagi die sebab die cakap dah lame die cari benda tu tapi tak jumpe-2 pun.

dalam pukul 1pagi lebih sampai Kuantan. oh yea, lupe nak bagitahu yang aku pergi dengan mak aku and adik-2 aku due orang. yang due orang lagi duk rumah tolong ayah aku pasang mozek untuk rumah baru kami, ngehngeh! kitorang bermalam dekat Teluk Cempedak Kuantan. rumah sepupu aku yang aku panggil Kak Nor. esok tu dalam pukul 11 kitorang bertolak dari Kuantan terus ke Besut. dalam perjalanan tu, aku sebak sikit tau time lalu dekat Kemaman. banyak giler kenangan aku kat sane dulu. aku rindukan kenangan-2 lame. rindu time dengan kawan-2 baik, duk rumah mak angkat, time dengan Mr.Sayang tu. aku rindu semuanye... paling rindu time zaman sekolah dulu. banyak sangat kenangan sampai hati aku tak dapat terima yang aku dah pindah Puchong.

okayy, dah sampai Besut tu mak aku buat keputusan nak bermalam di rumah Che Teh aku. bukan ape, sepupu aku name Nazirul tu dah banyak kali call tanye pasal adik-2 aku tu. jadi mak aku pergi rumah diorang lah dulu. Che Teh aku terpaksa pergi KL keesokan hari tu sebab ade hal untuk Butik die kat Bandar Jerteh tu. die bagi kunci rumah tapi tu lah, segan jugak kan bile tuan rumah takde tapi kte sedap-2 je duk kat rumah die. jadi mak aku pun rancang nak duduk rumah Ayah Do aku pulak dekat Alor Lintang. pagi tu kitorang pergi Alor Lintang and sempat lah berhenti beli ikan BESAR PUNYE untuk masak kat sane. mak aku singgah rumah Ayah Cik aku dulu. lepas tu baru pergi rumah Ayah Do. mak aku bawak si Nazirul tu sebab die tak nak ikut mak ayah die pergi KL. die cakap dah puas dah pergi. elehh, padahal nak main-2 dengan adik-2 aku tu yang tak nak ikut tu. HAHA!

selpie dalam kereta ;P

sampai rumah Ayah Do, kaum-2 wanita yang ade kat sane termasuk aku pun memasak lah seperti biase nak menjamu kaum-2 lelaki. kebetulan hari Jumaat jadi kire masak untuk makan lepas Solat Jumaat lahh maknenye. kehkeh! mak aku rase nak makan lauk kari Che Do aku and Che Do aku pun buat lah untuk die. banyak sangat lauk tau and ikan pulak BESAR PUNYE so memang berbaloi lah nak menjamu ramai kaum kerabat. Ayah Cik and family pun datang rumah Ayah Do aku untuk makan-2 lah.

sudah-2 makan tu lepas solat Zohor kitorang pun pergi rumah Che Ngah yang anak die baru beranak tulah. saje je pergi ziarah walhal esok majlisnye. sepupu aku yang baru beranak tu aku tengok macam bukan baru beranak je. aktif betul. dari kecik sampai besar sekarang tak pernah berubah perangainye. tetap jenis kepale tak betul macam aku ni. hakhak!

dah lame giler tak balik kampung tau. bile dapat balik kampung memang happy sangat. macam-2 cerita lah yang digosipkan sesame saudara mara ni. kehkeh! yang kecik dulu dah jadi besar dah. yang besar pulak makin bertambah besar. sebenarnye besar tu maksud aku umur bertambah lah ye. ehehe~ malam tu aku and family + Nazirul tidur dekat rumah Ayah Do aku dah Che Teh aku tak ade kan so tidur rumah Ayah Do lerr kitorang. keesokannye dalam tengahari pergi rumah Che Ngah, lepas makan-2 tu pergi rumah sepupu mak then singgah balik rumah Che Ngah sebelum balik semula rumah Ayah Do. lastly keesokan harinya tu pagi-2 bute lagi lepas subuh ke Kuantan sebab 28hb aku dah kena daftarkan diri ke kolej untuk masuk semester yang ke-2.

aku happy sangat tau dapat balik kampung. nak dekat 3 tahun jugak lah aku tak balik kampung. rindu sangat tau. papehal aku harap sangat aku dapat lagi balik kampung. kelakar pulak bile tengok sepupu-2 yang dah kawen. dulu kecik lagi dengan aku main-2 sesame time dah berkumpul ramai-2. merindui kenangan lalu. hekhek!

lambatnye nak tunggu giliran aku pulakk yang kawen. [terase GATAL pulak diri ni] HAHA! okey lahh, sampai sini dulu buat entry ni ye. ;)












gadis ini yang menaip,