Saturday, 29 June 2013

Sekadar Berbahasa Bahasi.

okey, for this entry aku tak tahu kenapa aku rasa nak update belog sedangkan aku tak ada idea langsung nak cakap apa.
esok dah nak balik kolej. aku *mati-mati* fikir luse or selepas lusa iaitu tulat aku balik.
macam mana aku boleh nyanyuk binti nyonya pun aku tak tahulah how.
barang one dust*satu habuk* pun aku tak kemas lagi. and barang lain ade jugak yang belum beli.
ape yang aku fikir pun aku tak tahulah sekarang.

my mood right na mood malas nak mamp*. ye, amat kurang beradab sekali ayat. kenapa Adila jadi macam ni. dad, am sorry if you read this entry. kakak tak sengaja.
my dad also keep pushing me write post in this blog using fully english you know?
he want's me to improve my english. =,='
ayah, seriousely kakak not good in english.
see, my writing was so terrible. eurhh~
moreover ayah, you should read About Me tu.
for the question What makes you happy, my answer was the most important than using fully english in this blog lah ayah :'(

my sayang ayah*ayahku sayang* even though kakak not good in english like urs*can i use shortforms like this?* i don't care, ayah as long as you take me wander :) HAHA! :D


Take what you need.

there're a few more days i'll going back to college.
honestly, i think that i don't want to go back there. but am boring spending my time at home with do nothin'.
eurhh, nothin' best for me but it's not the matter also, it's because i don't know how to spend it with something that can makes me feel happy.

okie, back to the title.
take what you need. am keep wondering what i need in this life to be a person that VERY important for people that i love.
for my families, friends and him.

love, hope, faith, courage, peace, passion, beauty, freedom, honor, smile, and opportunity.

i think there're vital in our lives lah.
but overall lah kan, i think i most need the courage.
without courage i can't do all of them as what i need in my life. :')



Friday, 28 June 2013

About Me.

Nickname                          Adila (je)
Sex                                  ape soalan lu**h pulak ditanye. tak pernah lagi.
Eye Colour                         dark brown separuh nak masuk black.
Hair Colour                        hitam dan black. arh?
Height                              153 cm. pendek itu comel sebenarnye. *sedapkan hati sendiri*
Favourite Colour                 pink!
Screen Name                     screen name ape? laptop ke fone? DELL and Sony Xperia.
Your Car                            Audi R8 *dalam angan-angan*
Your Grade                        grade? macam baka tu ke? rasenye A!
Your Style                          umpama perempuan melayu terakhir kot. haha!


***** FAVOURITE *****

Band                                   nasyid. KOMISKIO. ;P
Movie                                  kartun. comel kan? kuikui~
TV                                       besar skrin panggung wayang lagi syok nak tengok! :D
Song                                    kalau lirik and rentak best, best lah nak dengar.
Colour                                  nyanyuk ke? kat atas tu pun dah tanye tadi. PINK lah!
Cigarette                              merokok merbahaya untuk kesihatan.
Pastime                                arh? pastime? masa lepas aku.. 19 tahun.

***** HAVE YOU EVER *****

Sat on your rooftop                jiran punye pernah. sendiri punye tak pernah lagi. belum ada rumah sendiri.
Kissed someone in the rain     gile ke HARAM tu!
Smiled for no reason              pernah sampai orang cakap aku tak betul.
Laughed so hard you cried      pernah sebab kelakar sangat.
Peed your pants after age 8    lupe. pernah kot?
A near death experince          masa sekolah naik motor dengan kawan-2.
Been in LOVE                         YES! :D

***** CAN YOU *****

Write with both hands          hurmm, boleh tapi tulisan belah kiri memang bak cakar angsa terus.
Whistle                                 ada pada coach dekat padang bola.
Blow a bubble                       pakai sabun or air liur? dua-2 boleh. [ teruk pangai ]
Roll your tongue                   alien mungkin boleh.
Cross your eyes                    soalan terencat akal.
Dance                                    ballet.
Speak a different language haik! umme kodasaikk!! grasias grasias.
Impersonate someone          apakah impersonate?
Cook anything                      ehh, boleh.. die tanye masak je, bukan sedap or tak masakannye kan?

***** ARE YOU *****

Fighter                                 dalam PS! perhhh, akulah paling banyak kali kalah lawan dengan adik! :'(
Smoker                                 NA! orang merokok, aku sedut asapnye selalulah.
Drinker                                 act, tak pernah tapi gayenye macam ade. LIL BIT. MYBE?
Stalker                                 ALWAYS! :P haha.
Man eater                             arh? aku pompuan. Woman eater lah. tapi aku tak pernah makan orang.
Man hater                             pernah dulu time lepas bercintan kera zaman sekolah.
Lover                                    i think so :)
War freak                              ape yang dia tanye ni? war war. peace always lah!
Heartbreaker                         oh, sepatutnya tanya pada ex-2 aku dulu lah! *ceh! ex-2. bajed*
In love                                   ya mybe. OH bakal suamiku.
Bossy                                     jadi kuli pernah!
Friendly                                 owwyeesss!

***** MORE *****

What is your current mood?  dizzy and snoozy
Does your crush like you back? mybe... idk.
What makes you happy? ayah bawak jenjalan tiap kali cuti semester.
Name one thing you do a lot? dreaming.
Name someone with the same b-day as you?  Nofa Zaid. member sekolah rendah.
Are you comfortable with your height? tak, walaupun orang cakap pendek tu comel.

***** FINISH THE LINE *****

If I were a ...                           burung.. i believe i can fly~
I wish ...                                  you were here. HAHA!
So many people don't know...    aku ni anak raja tapi tak nak heboh-2. *dusta semata-mata!*
I am ...                                    a female. JK kuikui~ Childish person i guess.
My heart is...                           go on... every night in my dreamm.. lalalala~






Disebalik sebuah kenangan.

setiap orang punye kenangan. tak kire kenangan indah ataupun buruk.
setiap ape yang kite buat and alami, akan kita simpan untuk dijadikan kenangan.
dengan kenangan kita belajar macam-2 untuk pengajaran and ingatan masa depan.

pernah tak kita fikir ada apa disebalik sebuah kenangan yang pernah kita coretkan dalam kamus hidup kita?
pernah tak kita fikir apa kepentingan disebalik sebuah kenangan yang kita simpan?
biasanya kenangan indah kita suka nak simpan and sematkan dalam hati. betul tak?
tapi macam mana pulak dengan kenangan buruk?
contoh macam kenangan jatuh motosikal sampai terhumban dalam parit. dah terhumban tu, luke parah pulak sampai berdarah badan. paling kaw-2 bila kita ni ni mabuk darah. mau tak lagi teruk kenangan macam tu. kita akan ingat tak hal tu?
AKAN! aku pasti kenangan yang buruk lah biasanya akan selalu tersemat dalam hati and minda.
KENAPA?
sebab hal tu kita jadikan pengajaran dalam hidup kita :')

percaya tak kalau aku cakap biasanya hal yang kita tak nak ingatlah selalu kita ingat?
betul tak ape yang aku cakap?
tipu lah kalau korang dapat lupakan hal buruk yang pernah berlaku dalam hidup korang.
biasanya payah orang nak lupakan kenangan macam tu.
sebab hal buruklah yang banyak bagi kesan pada diri kita. kan?
jadikan kita lebih berhati-hati, jadikan kita lebih tegas.

KENANGAN.
aku suka kenangan. memang ada yang aku tak nak ingat.
tapi macam aku cakap kat atas tadi, biasa hal yang kita tak nak ingat selalu kita ingat.
tapi tak apa. disebalik sebuah kenangan yang aku tak nak ingat tu.
banyak pengajaran yang aku dapat. lagipun, tu takdir aku. Allah SWT dah tetapkan macam tu.
setiap hal yang berlaku, bukan kehendak kita kan? :')
redha, sabar, think positive. ada hikmah semuanya. itu yang aku jadikan sebagai pedoman dalam hidup aku.

percayalah, disebalik sebuah kenangan tu tak kira baik ataupun buruk.
tersimpan banyak erti dalam hidup kita :')



Impian mengarut yang tak akan tercapai.

assalamualaikum. :D

pernah tak korang impikan pape yang korang yakin tak akan tercapai?
contoh macam korang impikan nak ada kapal angkasa sendiri lepas tu boleh berlepas ke planet mane pun korang suke..? haa~ pernah tak?

okey, aku ade impian yang tak akan tercapai. contohnya aku nak ada negara sendiri.
negara tu aku nak namakan negara PINKYLA.
kenapa PINKYLA? sebab pink warna faveret aku and gabungkan dengan nama aku, ADILA. wahah!
okey, bila dah ada negara sendiri ofcourse lah aku yang jadi pemimpinnya kan? kuikui~
aku akan pastikan rakyat aku diwajibkan setiap orang ada baju berwarna pink! harharhar~
dalam seminggu, hari selasa aku nak setiap rakyat aku pakai baju warna tu. comel!

untuk sekolah-sekolah pulak. aku nak baju sekolah budak-2 warna pink lembut and seluar/kain sekolah warna putih. comel weh!
setiap negeri dalam negara aku tu aku nak ada shopping complex nama PINK COMPLEX. dalam and luarnya semua bertemakan warna pink! barangan baik untuk lelaki or perempuan, aku nak pink semuanya.
setiap kolam renang yang ada dalam negara aku tu, jubinnya perlu warna pink biar nampak air warna pink! commelll!!!

okey, pokoknye, aku nak bagitahu yang impian aku tu bertemakan pink semuanya.
aww~ comell! cute!
walaupun aku tahu impian mengarut macam tu tak mungkin akan tercapai, aku tetap nak jadikan ape yang aku idamkan untuk mase sekarang and mase depan tercapai.
antaranya:

1. aku nak bukak butik baby yang bertemakan warna pink.
2. aku nak ada kereta and motor warna pink and nak sangat nombor platnye ade huruf x and number 13.
3. aku nak rumah aku lebih pada tema warna pink.
4. aku nak perbanyakkan stuff-2 aku warna pink.
5. aku nak ajar anak perempuan aku suke warna pink. *okey ini poyo sikit*

okey. aku memang suka warna pink. tengok blog saje dah boleh tahu. siryes dalam entry lepas aku ade cakap yang aku macam obses pade warne ni. yep. aku rase mungkin aku memang obses pade warna ni. haha!







PINK :)



Wednesday, 26 June 2013

Wordless Wednesday.

assalamualaikum.
okey, untuk entry kali ni aku tak ada apa yang best pun nak kongsi. haha!
saje nak menambahkan entry untuk belog ni.
act, pagi ni ade kawan nak datang rumah. bersiap sedia jelah aku.
dia cakap nak datang jumpa aku sebelum aku masuk kolej balik.

sekarang ni jerebu dekat Selangor ni makin teruk. adik-2 aku dah 3 hari tak pegi sekolah.
tapi selama 3 hari tu jugak, aku nampak batang hidung diorang kat rumah time malam je.
so bagi aku sekolah ke tak sekolah diorang tu same je. eheh!
honestly, aku ni yang jenis payah nak keluar bilik sebenarnya. kuikui~

notes : rasa nak makan char kuey teow mak lang dekat kafe kolej je. rindu. eheh! :D


Monday, 24 June 2013

Apa yang aku suka.

PINK
aku serius mengatakan yang aku suka sangat warna pink. bukan suka. aku rasa aku obses pada warna ni. dari sekolah lagi. tambahan pulak kawan baik aku time sekolah dulu minat jugak warna ni, wahh! apa lagi. kasi gempaklah ini minat. ade orang tak suka warna ni sebab nampak feminin sangat. and biasanya warna ni hanya perempuan yang GEDIK je suka. hello! sebenarnya bukan gedik ye. kami cuma manja. hahah! *poyo!* tak adalah.. kami tak gedik lah. warna ni memang comel tau. aku suka sangat. kalau boleh aku nak semua barang aku warna pink tau. memang bahagialah kalau dapat hidup dengan dunia seba pink! awww~ commmelll! sukkeee!!

CUTE AND SMALL STUFF
stuff yang kecik-2 cute-2 memang aku suke. suke sangat. comel. cinonet je nampak. tapi, benda-2 yang macam ni lah selalu hilang. aku jenis pelupa. so, masalah yang aku selalu hadapi dengan benda macam ni adalah, AKU SELALU LUPA AKU LETAK DEKAT MANA. contoh macam kerongsang kecik yang designnye cute comel dengan riben bunge bagai tu. warne pink pulak! aduhh. memang agak tension bile nak cari balik. pastu time tulah aku akan mengarut fikir macam ni "kalau boleh misscall lah benda tu memang senang sikit nak cari".

PLAYSTATION
sesetengah perempuan tak suka main benda ni. diorang cakap macam budak-2. lagi satu diorang cakap lelaki je sesuai main. ah! aku kisah apa. janji aku suka. pernah main game bola dengan adik aku. sekali tu je. sebab adik aku dah serik nak main dengan aku. dia takut rambut dia tak ade. yelah, dah nak jaringkan gol je, aku tarik rambut dia sebab tak dapat nak rembat bola dari team die. game aku suka main, The Sims, Super Mario and Harvest Moon.

PERFUME
hah! yang ni memang pantang sikit bile time shopping. aku memang suke beli perfume. kalau time balik kolej, keluar dengan kawan-2, bile mood nak beli perfume tarik-2 diri ni, memang aku beli. dan bile balik rumah, mak aku nampak minyak wangi atas meja makin bertambah, conpem kena bebel. dia cakap aku nak mandi dengan minyak wangi tu semua agaknya. walaupun mak aku marah, aku tetap jugak beli dan minyak wangi aku dalam bilik ni makin bertambah tiap cuti semester. bukan satu tapi lebih dari dua. dan sekarang, aku sendiri tak tahu nak pakai yang mana satu. eheh!



notes : kalau nak kira. banyak benda lagi aku suka. nanti aku sambung.
            sekarang malas nak menaip banyak-2. ahah! :D

Sunday, 23 June 2013

Can't Sleep.

erhh, i can't sleep. i dunno why.
it's been two weeks i could not sleep at night.
nightmare. yeah! one of the causes.
it's currently 1.55 a.m, i still cannot sleep.
what should i do?? :'(

INSOMNIA




Wednesday, 19 June 2013

Fitnah.

assalamualaikum.
okey untuk entry kali ni aku nak ceritakan pasal fitnah.
serius cakap bile masuk bab fitnah ni memang amat menyentuh sensitiviti aku sendiri.
kenapa? sebab ianya berkaitan satu keaiban.
jup, bukan aku nak cakap keaiban seseorang tu orang sebarkan, aku nak cakap yang cerita tak betul pasal dia menjadikan orang lain yang dengar fikir negative pasal dia.
it's hard to say and it's hurt to handle it. :'(

kadang-2 aku terfikir gak, kenape orang sanggup menyebarkan fitnah tanpe cermin diri sendiri?
okey, sorry to say lah. kalau nak buat dose pun, banyak lagi kot dose lain yang boleh dibuat.
kenape perlu pilih untuk MEMFITNAH??
mengarut je.

aku. yeah, aku pernah kena macam ni. sebab tu aku sensitif sangat berkaitan hal ni.
serius cakap orang yang sanggup buat macam ni, dia sanggup cakap ape saje untuk memburukkan diri kita and menjatuhkan kita.
nak tutup mulut orang macam ni, payah. memang tak boleh.
bile cerita dah tersebar, ohh, tak boleh nak kutip balik. payah. serius payah.
time tu memang diri akan rasa tertekan. tak tahu nak buat ape. fikir ape salah kite sedangkan kite rase diri kite tak pernah buat salah pada orang tu.
ah! hasad dengki selalu ada dalam diri manusia. kita sendiri pun ada perasaan macam ni.
tapi biasanya fitnah akan berlaku bila hasad dengki kuasai diri and minda seseorang.
biasalah, there's no people perfect in this world right?

cuma itulah, memang tak ada yang sempurna dalam dunia ni tapi takkan sebab tak sempurna tu kita terus nak jadikan diri kita bukan seorang manusia yang baik? fikirlah.
hidup cuma sekali. so, kita berkasih sayanglah sesama kita.
memfitnah itu lebih buruk daripada membunuh.
ye, sebab bila fitnah tersebar boleh menyebabkan berlakunya perpecahan, peperangan dan juga pembunuhan.

walaupun kejahatan yang kita buat manusia tak dapat nak balas.
TAPI FIKIRLAH,
diakhirat nanti..
ALLAH SWT ada untuk memberikan balasan yang setimpal. :')