Wednesday, 19 June 2013

Fitnah.

assalamualaikum.
okey untuk entry kali ni aku nak ceritakan pasal fitnah.
serius cakap bile masuk bab fitnah ni memang amat menyentuh sensitiviti aku sendiri.
kenapa? sebab ianya berkaitan satu keaiban.
jup, bukan aku nak cakap keaiban seseorang tu orang sebarkan, aku nak cakap yang cerita tak betul pasal dia menjadikan orang lain yang dengar fikir negative pasal dia.
it's hard to say and it's hurt to handle it. :'(

kadang-2 aku terfikir gak, kenape orang sanggup menyebarkan fitnah tanpe cermin diri sendiri?
okey, sorry to say lah. kalau nak buat dose pun, banyak lagi kot dose lain yang boleh dibuat.
kenape perlu pilih untuk MEMFITNAH??
mengarut je.

aku. yeah, aku pernah kena macam ni. sebab tu aku sensitif sangat berkaitan hal ni.
serius cakap orang yang sanggup buat macam ni, dia sanggup cakap ape saje untuk memburukkan diri kita and menjatuhkan kita.
nak tutup mulut orang macam ni, payah. memang tak boleh.
bile cerita dah tersebar, ohh, tak boleh nak kutip balik. payah. serius payah.
time tu memang diri akan rasa tertekan. tak tahu nak buat ape. fikir ape salah kite sedangkan kite rase diri kite tak pernah buat salah pada orang tu.
ah! hasad dengki selalu ada dalam diri manusia. kita sendiri pun ada perasaan macam ni.
tapi biasanya fitnah akan berlaku bila hasad dengki kuasai diri and minda seseorang.
biasalah, there's no people perfect in this world right?

cuma itulah, memang tak ada yang sempurna dalam dunia ni tapi takkan sebab tak sempurna tu kita terus nak jadikan diri kita bukan seorang manusia yang baik? fikirlah.
hidup cuma sekali. so, kita berkasih sayanglah sesama kita.
memfitnah itu lebih buruk daripada membunuh.
ye, sebab bila fitnah tersebar boleh menyebabkan berlakunya perpecahan, peperangan dan juga pembunuhan.

walaupun kejahatan yang kita buat manusia tak dapat nak balas.
TAPI FIKIRLAH,
diakhirat nanti..
ALLAH SWT ada untuk memberikan balasan yang setimpal. :')




No comments:

Post a Comment