Sunday, 2 September 2012

Alergik !

alergik. kenape dengan alergik? ape motif aku buat entry pasal alergik kali ni? ni sebabnye aku punye alergik terhadap udang dan nenas. malam tadi aku tak dapat tidur langsung bile badan aku gatal-gatal. pagi tadi bangun tengok kulit jadi berbintik-2 merah. semalam dalam dessert punye nenas agaknye tapi sebab dorang potong kecik-2 buat aku tak perasan sebabnye memang aku trase sikit perise nenas dalam dessert tu tapi bile cari tak ade pun. dah dorang potong kecik-2 mane aku nak dapat carinye dengan macam-2 lagi buah-2an yang ade dalam tu. attoyyaii~

tapi kan, aku ni kire okey lagi sebabnye walaupun aku alergik pade udang and nenas, aku masih lagi bleh tengok makanan tu. tapi lain pulak ceritanya tentang adik bongsu aku, Muzakir yang tak makan nasi tu. die memang teruk alergiknya bila langsung tak dapat tengok nasi. serius aku tak propa! memang adik aku tak boleh makan nasi. kadang-2 memang rase die tu berlagak nak jadi mat salleh celup tapi 1 hal yang buat die masuk hospital time die tadika dulu dah cukup buat 1 family kitorang tak pakse die makan nasi. time tu adik aku 5 tahun. bertadika KEMAS dekat Kemaman. dalam borang murid tu mummy dah tulis makan alergiknye nasi sebab memang dari kecik die tak pernah makan nasi. tapi cikgunye fikir my mum sengaje je tulis macam tu sebab, mane ade anak melayu yang tak makan nasi kan?

hari tu, die bagi adik aku makan nasi lemak. die pakse lah adik aku makan. adik aku makan time tu, terus die muntah-muntah sampai biru badan sebab memang die TAK RELA sumbat makanan tu dalam mulut die. cikgunye call mummy then mummy datang ambik adik aku bawak pergi hosital. ape-ape pun die memang dah agak pasal makanan sebabnye die tanye cikgu tu menu haritu ape awal-awal lagi time hantar adik aku pagi tu. sampai hospital dah siap ape semua, doktor cakap my mum boleh saman cikgu tu sebabnya dalam borang murid dah terang-2 my mum tulis makanan alergiknye nasi tapi mummy cakap tak apelah bagi pengajaran pade cikgu tu. hal alergik ni bukan boleh dibawak main-2. sejak haritu, adik aku memang dapat makanan lain dari orang lain. orang makan nasi, die makan mee atau mihun. tak pun cikgunye akan beli karipap and roti untuk die. haha, tahu takut cikgu tu :)

kalau orang tengok adik aku tu mesti orang tak percaye cerita ni sebab die jenis CHUBBY ye. tak kurus walaupun tak makan nasi. well, nak buat macam mane, time beli beger akan belikan 2 untuk die. tak makan nasi lah alasannye. selalu die akan dapat layanan special dari parents. nasib baik anak bongsu, kalau tak, memang memalukan pade adik-2 bawah die. buat mase ni, family aku ade 2 yang punya alergik. aku dengan adik bongsu. yeah, yang sulung and yang bongsu. perfect match right? kihkih~ :p


ni lah die adik bongsuku yang alergik @ anti pade nasi.. hehek! :)







gadis ini yang menaip,

No comments:

Post a Comment