Wednesday, 15 July 2015

Hati dan Kenyataan.


Hati.
.
Aku mohon kau tetap kuat walaupun tak kuat mana. Untuk menghadapi kebencian mereka yang tidak menyukai.

Kenyataan.
.
Rezeki yang kita perolehi tak semua orang suka.
Ada yang tak suka, iri hati dan membenci.
Sudahlah Adila. Jangan biarkan orang rasa kau terlalu mendongak kelangit even kau tak pernah merasa begitu.
Diamkan saja. Latih diri nampak biasa² saja.
Hindari hasad dengki orang dan diri sendiri.
Itu lebih baik.
InshaaAllah.
Aminn~

Friday, 10 July 2015

publicity.

Assalamualaikum guys.

okey, harini agak busy with personal thingies. tapi takpe sesambil ade mase free ni aku nak jugak update new post. harini nak kongsi bab publicity. actually, aku dah berkecimpung dalam dunia media dari kolej dulu lagi and now bergiat betul dalam media life.

once da joins, penatnya usah cakap even just in modelling. sehari je dah buat aku rasa maigad, penatnya. nasib having fun with others on set. so itu buat aku happy *lah sikit*. now bila dapat gamba time shooting, effect dari editing apa semua. i feels like is that me? then aku tetibe terlintas dalam hati and fikiran betul ke aku nak berkecimpung dalam dunia media ni. it's too publicity sebenarnya.

that's why aku berjanji dengan si dia yang aku tak nak aktif sangat. rezeki jangan ditolak tapi ada banyak lagi cara lain. in shaa Allah segalanya dipermudahkan janji nawaitu aku dalam cari rezeki ni elok, rite? so now serius aku tengah fikir panjang samada nak teruskan or tak sebab hati aku dah terdetik cakap tak berapa sesuai untuk aku mybe sebab aku dari student kolej Islam jadikan aku lebih banyak fikir pasal patut ke harus ke boleh ke. haa camtu. dilema gak sikit tapi entah lah. aku tak suka publicity. itu je nak tekankan. yang penting aku still dalam usaha cari kerja tetap sebelum melangkah ke alam perkahwinan. chewah puitis sangat ayatnya. kbai.

Thursday, 9 July 2015

hati.


Assalamualaikum.

hai, harini sahur kite masak nasi goreng. tu je mukaddimahnye. kbai

hati. bab hati ni memang rumit. complicated gila sebab dengan hati jugak attitude kita cerminannya. act, aku buat post ni just nak suruh kita sesama jaga hati betul². tak mudah terpesong. sebab zaman sekarang ni makin pelik dunia ni. bermacam hal dah jadi. aku risau fikir masa depan. kekadang bila kita okey, orang pulak tak okey. tu kata, hati memasing kena jaga. nak cakap panjang tak boleh jugak sebab aku malas nak menaip pepanjang ni. HAHAHA.

okey tu ja, sila jaga hati untuk bersihkan minda kita. yang penting, basahkan lidah selalu ucap Astaghfirullah sebab titik hitam dalam hati mampu hilang tiap kali kita ucap Astaghfirullah. moga kita tergolong dalam golongan orang yang beriman kelak. Aminnn~

Tuesday, 7 July 2015

imposter.

Assalamualaikum.

okey, kali ni tajuk agak serius sikit bagi aku sebab aku dah lame alami bebenda macam ni. act, aku asyik terfikir apa motif orang nak jadi imposter ni. why didn't they just be their ownself. sometimes aku fedup jugak bila apa aku buat, orang nak ikut. apa aku cakap orang nak copy paste.

okey, sebenarnya macam ni, nak cakap pasal copy paste aku sendiri pum ada ja copy paste orang punya quote bagai tapi serius kalau orang aku tak kenal or kenkawan yang okey dengan aku copy aku punya ayat, aku okay ja. tapi kalau yang aku dah sedia tahu orang ni tak suka aku, pernah benci aku or ada salah faham dengan aku yang aku jadi "slek" sikit.

bila aku tanya kawan aku bab hal ni, diorang akan cakap masalah "insekiyo" orang tu pada aku or mybe "admires aku as lady to lady". i'll be like apahal nak insekiyo admires bagai sedangkan aku ni banyak gilos kekurangan kot. entah lah, hati orang ni susah gila nak ramal. bila fikir sangat pun jadi merumitkan fikiran sendiri. aku malas nak fikir banyak tapi bila dah selalu, aku jadi fedap gak. err. sabar je yang mampu. tak tahu apa motif segala hal nak ikut orang. orang buat itu nak jugak, orang buat ini pun nak jugak. lepas tu kalau tak boleh, mula nak perli lah bagai. bab rezeki lah aku paling pantang sebabnya itu Allah yang bagi. tiap orang rezeki lainlain kan.

iri hati dengan hasad dengki tu kena buang dalam hati. just be yourself. do not being imposter from someone else. we all have our own special. just discover your special ones and appreciate what Allah have gives to you lah. do not campare with others cause it can make you insecure to them if you can't get what you want for just like what they can have. please. be youself, not an imposter.

am back.


assalamualaikum.
dah lama gilos tak update belog. bukan takdak masa tapi takdak rasa nak sharing apa-apa kat sini. bila dah lama tak bukak ni baru lah ada rasa ghindu dengan penulisan and rasa banyak benda jugak nak sharing.

selama menyepi banyak benda yang aku lalui. baik buruk, semua ada. betul lah cakap orang, time umur meningkat pada 20 tahun masa ni lah baru nak kenal erti susah senang jatuh bangun dalam kehidupan.
serius hal macam ni buat aku rindu sangat zaman kekecik dulu. takdak nak fikir bab orang dewasa berfikir. masalah orang dewasa skarang aku sendiri dah alami. nak kata susah, yes sangat susah tapi aku tahu Allah sedang aturkan apa yang terbaik untuk aku.

now dah 4 bulan jadi tunangan orang. ujian? perghh serius talk banyak sangat dugaannya. takpa, aku anggap semua ni pahit akan manis. hahak. nak kata bab ada orang ketiga ke apa, takdak lah sampai tahap tu lagi setakat ni. tapi itulah, tiap orang ada ujian memasing kan, so do we're. :') tapi setakat ni Alhamdulillah everythings alrite even ada certain-certain agak complicated untuk di luahkan. alah, emosi orang bertunang agaknya. nak kata masalah besar takdak pun. ngengade je nihh.. hoho..

tapi aku bersyukur sangat sebab si dia dah banyak berkorban untuk aku. melayan kerenah aku yang suka nangis, suka merengek, suka itu suka ini ni. phew, Alhamdulillah sangat sebab dia memahami perangai aku. Big Thanks to Allah sebab pertemukan kami, in shaa Allah ada jodoh dia lah orang yang duduk atas pelamin dengan aku, kalau tak, jadi tetamu sudah ler.. :P

papepun, doakan jodoh kami okay :')

dah masuk malam ke-10 terakhir Ramadhan dah. sekejap je puasa kali ni aku rase. sedih. moga amalan kita semua bulan Ramadhan kali ni di terima oleh Allah SWT. AMINNN~